•In ultimii ani, intreprinderile mici si mijlocii au pierdut, au recapatat si iar au pierdut tot felul de facilitati •Programele de finantare derulate pe filiera nonguvernamentala au dus la rezultate mai bune
Inmultirea problemelor intampinate in ultimii ani de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) a dus la aparitia centrelor de consultanta. Principalul obiectiv al acestor centre il constituie informarea micilor investitori in ceea ce priveste finantarile rambursabile sau nerambursabile ale Uniunii Europene (UE) sau ale Bancii Mondiale (BM). Interesant este faptul ca legislatia (centrele functioneaza in baza Legilor nr.21/1994 si 133/1999) prevede si surse de finantare interna care, pana in acest moment, au lipsit cu desavarsire. La Iasi, situatia nu se prezinta altfel decat in alte judete ale tarii, IMM-urile avand ca principal inamic legislatia care ba acorda, ba nu acorda facilitati.
Legea 133/1999 - aplicabila si neaplicabila
In 1999 a fost aprobata Legea nr.133, privind stimularea intreprinzatorilor privati, informarea si dezvoltarea IMM-urilor. La o prima vedere, actul normativ parea a da o gura de oxigen micilor intreprinzatori. Cu toate acestea, desi textul initial nu prevedea si norme metodologice de aplicare, in cele din urma s-a optat si pentru aceasta varianta. In aceste conditii, normele metodologice au aparut in luna februarie a acestui an, insa multe din prevederile textului legii sunt schimbate.
"Exista doua mari probleme in ceea ce priveste aplicarea Legii nr.133/1999. Prima din ele se refera la scutirea de taxe vamale la importul de echipamente necesare indeplinirii obiectului de activitate al firmei importatoare. Cea de a doua are in vedere scutirea de plata impozitului pe profitul reinvestit", a spus Traian Ranja, directorul Centrului de Consultanta pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CCIMM)