In fiecare an, la inceput de aprilie, Jandarmeria Romana isi serbeaza ziua. Ca forta de ordine publica cu structura militara, isi afla prima atestare documentara intr-o istorie a Valahiei de la 1775, unde se mentioneaza existenta ei in Tara Romaneasca, sub domnia lui Constantin Mavrocordat. Prezenta in istorie a "Oamenilor de arme" a fost consemnata mai tarziu de Regulamentele Organice (1831 si 1832) care fac referiri la "Jandarmeria Pamantului". La 25 februarie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Duca solicita Divanului Obstesc sa ia in discutie proiectul de lege pentru reformarea Corpului Slujitorilor. La 12 martie, Divanul voteaza "Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in jandarmi", iar la 3 aprilie 1850, domnul Moldovei o semneaza, aceasta zi ramanand inscrisa in istoria poporului roman ca data de nastere a armei "Jandarmerie". In timpurile ce au urmat, Jandarmeria a fost prezenta in toate marile momente istorice ale Romaniei, facandu-si datoria cu prisosinta pe campurile de bataie si acoperindu-se de glorie in Razboiul de independenta, in razboaiele balcanice, apoi in cele doua razboaie mondiale, in care a primit denumirea de "spargatorii de fronturi".
In prezent, Jandarmeria romana, forta de ordine publica cu structura militara, isi defasoara activitatea pe intreg teritoriul tarii, actionand pentru apararea drepturilor fundamentale ale poporului roman. In primul trimestru al acestui an, jandarmii ieseni au contribuit la asigurarea ordinii si linistii publice la 21 de manifestari sportive, opt marsuri si mitinguri, o vizita oficiala etc. Au fost prinsi in flagrant de catre jandarmi 285 de hoti si 396 de infractori, fiind aplicate 1.639 de amenzi in valoare totala de 460 de milioane de lei.
Incepand de vara trecuta, cand Comandamentul Judetean de Jandarmi Iasi a preluat misiuni de paza in zona unitatilor scolare cu risc crescut in pr