•De mai bine de patru luni nici o societate cu capital majoritar de stat nu a devenit proprietate privata
Privatizarea la Iasi bate pasul pe loc. De mai bine de patru luni, nici o societate ieseana cu capital majoritar de stat nu a devenit proprietate privata. Acest fapt demonstreaza ca procesul de privatizare, care in anii precedenti s-a facut intr-un pas alert, in ultima perioada a intrat intr-un adevarat con de umbra. Daca in perioada similara a anului precedent era programata cel putin o licitatie pe saptamana, in ultimele luni astfel de actiuni sunt inexistente. Reprezentantii Regionalei NE a APAPS precizeaza ca acest fapt este determinat de strategia abordata de actualul partid de guvernare referitor la privatizare. Aceasta se refera la folosirea unor contracte de privatizare cu clauze care sa asigure modernizarea, dezvoltarea si eficientizarea activitatii societatilor comerciale in urma procesului. Directorul APAPS Iasi, Mihai Mustata, a spus ca pana acum legislatia a fost foarte stufoasa, dar in acelasi timp contractele erau foarte permisive si au inlesnit cumparatorilor sa faca apoi ceea ce au dorit. "Nu s-a atacat faptul ca societatile au fost vandute pe bani putini, ci ca dupa aceea acestea au fost facute praf".
Pentru privatizarile viitoare, strategia consta in mod obligatoriu in plan de afaceri si, implicit, in bani mai multi pentru pachetele de actiuni scoase la vanzare. "Acolo unde vor fi persoane interesate vom incerca sa marim pretul, insa unde acestea vor lipsi nu avem ce face", a mai adaugat Mihai Mustata.
Strategia de privatizare viitoare prevede si identificarea spatiilor industriale nefolosite si vanzarea sau inchirierea acestora catre intreprinderi mici si mijlocii. De asemenea, are ca obiectiv inventarierea si vanzarea activelor neutilizate din cadrul firmelor la care statul detine majoritatea capitalului socia