Prin fuziunea PSDR-PDSR, pe scena politica romaneasca si-a facut aparitia un nou partid. Partidul Social Democrat doreste a prelua de la cele doua formatiuni traditia istorica si experienta guvernarii, pe care, topindu-le intr-un creuzet al politicii social-democrate, sa le transforme in premisele crearii celui mai puternic partid al Romaniei contemporane. Gabriel Surdu, liderul PSDR Iasi si membru in Consiliul National al PSD, considera ca noul partid a devenit deja o forta fara concurent in viata politica romaneasca.
Rep.: In luna august a anului 2000, ati fost primul om politic care facea o afirmatie referitoare la necesitatea unificarii tuturor formatiunilor social-democrate din Romania intr-un singur partid ce ar fi trebui sa se numeasca Partidul Social Democrat. Pe ce va bazati aceasta ipoteza, pentru ca la acea data, aparitia PSD era totusi o simpla ipoteza?
Gabriel Surdu: Ma bucur ca ti-ai amintit acest aspect. Consideram inca de pe atunci ca Romania are nevoie grabnica de un partid pe cat de puternic pe atat de serios. Afirmatia in care spuneam ca social-democratii din tara trebuie sa renunte la orgoliile si interesele personale pentru a se reuni sub o singura sigla si o unica denumire, in speta Partidul Social Democrat, a avut la baza analiza situatiei interne si, de ce nu?, a celei internationale, analiza care m-a facut sa gandesc logic la solutiile viabile pentru transformarea in bine a scenei politice romanesti. Indreptarea catre social-democratia europeana a fost solutia care s-a impus atentiei mele imediat.
Acum, o data cu aparitia PSD ne confruntam insa cu o situatie cel putin bizara. Multi dintre cei inregimentati in alte partide politice, asa-numitii "cataratori", au migrat imediat spre PSD, uitand de declaratiile belicoase de mai inainte, acceptand compromisul politic, pentru a se insinua pe lista celor ce au puterea.