Nicolai Benchea a absolvit Cum Laudae cursurile Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", iar in anul 1964 a obtinut titlul stiintific de doctor inginer, care sintetizeaza activitatea de cercetare stiintifica din perioada 1967-1973. Din anul 1994, profesor doctor inginer Nicolai Benchea este atestat de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Administrarii Teritoriului ca verificator de proiecte si expert tehnic in domeniul constructiilor de poduri. A fost premiat la numeroase saloane de inventii: medalie de argint la Salonul Mondial al Inventiilor de la Bruxelles, 1994, medalia de aur cu mentiunea speciala a juriului la Salonul National Inventica '96 si medalia de aur la Salonul International de Noutati Tehnice Inventa '97 de la Bucuresti. Profesorul Nicolai Benchea propune o solutie tehnica ingenioasa privind constructia de poduri pietonale in municipiul Iasi. In plus, atat costurile, cat si perioadele de executie sunt reduse semnificativ, prin utilizarea de structuri prefabricate.
Reporter: De unde rezulta necesitatea unor poduri pietonale?
Nicolai Benchea: Podurile pietonale asigura traversarea unei ape curgatoare pentru cetatenii din limita acestor poduri sau din imediata lor apropiere, ca sa scurteze timpul pentru realizarea unor necesitati personale, economice si asa mai departe.
Rep.: Ce se intampla in alte orase mari cu asemenea poduri?
N.B.: Toate podurile care au existat si au fost construite se pastreaza intrucat ele au un istoric si au fost realizate pe baza unor necesitati. Dau un exemplu: la Budapesta exista sapte poduri mari care fac legatura intre Buda si Pesta si asigura circulatia tuturor mijloacelor de transport intre aceste doua parti ale orasului.
Rep.: Unde ar fi necesare poduri suplimentare in Iasi?
N.B.: In Iasi se pune problema inlocuirii tuturor podurilor provizorii care exista, din lemn sau s