•Daca un copil va sta mai mult de un an intr-un orfelinat, directorul institutiei va fi destituit
Criticile aduse de raportorul european Emma Nicholson referitor la situatia copiilor institutionalizati din Romania a lasat urme adanci in sufletele factorilor de decizie autohtoni. Este si motivul pentru care, insusindu-si o parte din acuzele formulate de baroneasa, responsabilii din Iasi considera ca solutia pentru aceasta problema o constituie plasarea copiilor nu intr-un centru de profil ci intr-o familie. Drept urmare, intr-un viitor, se spera nu foarte indepartat, toate orfelinatele vor fi desfiintate. Nu acelasi lucru se va intampla si cu centrele de plasament pentru copiii cu handicap, pentru ca in acest caz este nevoie de asistenta si de medicatie speciale. Mai mult, in Iasi, centrele de acest gen au fost apreciate ca performante, cu specialisti si aparatura de calitate. Dar daca acesti copii cu handicap vor ramane in institutiile respective, pentru copiii sanatosi dar abandonati de familiile lor se va merge pe varianta dezinstitutionalizarii.
"Ideea de baza este ca acesti copii sa gaseasca o familie. Intr-un centru de plasament, din copiii internati acolo, rareori vor iesi oameni adevarati, pentru ca ei vor suferi mereu de complexul colectivitatii. Si nu se vor putea integra in societate. Aceasta este problema cea mai grava", a spus Ion Serbina, presedintele Comisiei judetene pentru protectia copilului.
Serbina a recunoscut ca prin desfiintarea orfelinatelor, se vor pierde cateva locuri de munca, dar se va accepta acest aspect daca situatia copiilor institutionalizati va fi mai buna in cadrul unei familii.
Tocmai pentru a-i motiva pe conducatorii centrelor de plasament sa se lupte pentru a gasi copiilor asistati un camin cat mai calduros, directorii orfelinatelor vor fi in pericol de a fi destituiti daca un copil, aflat in c