Ieri a avut loc proba la alegere de specializare, numita proba "F". Asa cum am fost obisnuiti pana acum, si aceasta proba s-a desfasurat in conditii de normalitate, neexistand incidente notabile. "Nu am inregistrat evenimente grave, deosebite, adica un candidat sa primeasca alt tip de subiecte decat cel cuvenit. Profesorii corectori isi desfasoara activitatea asa cum trebuie. Dupa cum am mai declarat, subiectele sunt generoase pentru nota 5. In legatura cu subiectele la matematica, aceste au fost putin mai speciale la profilurile industriale, decat cele de la profilurile de matematica - fizica", a declarat Dumitru Dorobantu, inspector din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.
Fata de subiectele de la matematica, cele de la probele orale la romana si limbi moderne sunt mult mai usoare. Subiectele de la proba de specializare nu sunt atat de dificile, ele incluzandu-se in perimetrul programei. Pentru profilul teoretic au existat 38 de discipline, iar pentru cele tehnologice 45. "Pentru noi a fost obositor deoarece exista multe plicuri care trebuie desigilate, multiplicate la copiatoare, apoi sigilate din nou. Astazi am deschis 109 plicuri cu tot cu baremele de corectare. Am reusit sa multiplicam baremele si sa le transmitem la centre si atunci cand candidatii ies de la teza se uita la avizier si vad care sunt aceste bareme", a spus Dumitru Dorobantu.
Singura situatie mai speciala a fost cea a unui copil internat in spital, care, cu acordul Ministerului Educatiei si Cercetarii, a primit o varianta de rezerva, totul fiind perfect legal, prin intermediul ISJ Iasi. Pana in acest moment, doar trei elevi au fost prinsi copiind, acestia fiind exclusi din examene. Cei mai ingeniosi dintre elevii care copie se pot declara poate si mai norocosi. "Se intampla sa fie si elevi care copie. Nu se poate sa-i controlam pe toti la piele. A fost odata un profesor