Ultima sansa pentru autonomia asistentilor medicali
•Legea exercitarii profesiei de asistent medical a fost adoptata de Parlament fara recunoasterea autonomiei •Desi s-a solicitat nepromulgarea legii, consilierii presedintelui Iliescu o considera foarte permisiva si corecta •Astazi, Organizatia Mondiala a Sanatatii va sustine cauza asistentilor medicali
Nemultumiti de forma in care Parlamentul a adoptat Legea exercitarii profesiei de asistent medical, Colegiul Asistentilor Medicali si Sanitas, sindicatul reprezentativ al personalului mediu sanitar, au solicitat Presedintiei nepromulgarea acest act legislativ. Din pacate, desi au fost prezentate pe larg deficientele legii, consilierii presedintelui Ion Iliescu nu au fost de acord cu nepromulgarea legii si returnarea ei in Parlament. "Am avut o intrevedere cu doi consilieri ai presedintelui Iliescu si am prezentat doleantele noastre. Din pacate, nu am rezolvat nimic deoarece au apreciat ca legea este foarte permisiva si completa, problema referitoare la autonomie putand fi rezolvata printr-o ordonanta de urgenta. Nu este posibil ca cele doua comisii de sanatate ale Parlamentului care au fost de acord cu legea in forma ei actuala sa bata in cuie soarta a catorva zeci de mii de asistenti medicali. Singura noastra sansa este interventia reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii care vor fi primiti maine (n.r. -astazi) la Presedintie", ne-a declarat dezamagita Liliana Iordache, presedintele Colegiului Asistentilor Medicali.
Din delegatia care a sustinut cauza asistentilor amintim pe Marius Petcu, presedintele CNSRL Fratia si presedinte al Federatiei Sanitas, Adrian Barea, vicepresedinte al Sanitas, si Mircea Timofte, sef serviciu in cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei.
Reamintim ca, inca din 1995, Legea exercitarii profesiei de asistent medical, promovata de Mini