"Perioada de proba" nu exista
•Zi si noapte, inspectorii se afla pe teren pentru a combate munca la negru
Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi (ITM) continua campania de identificare si depistare a cazurilor privind munca fara forme legale de angajare, precum si campania de preluare a carnetelor de munca de la angajatori in vederea pastrarii, completarii si certificarii lor.
In perioada ianuarie-iunie s-au predat la ITM un numar de 12.780 de carnete de munca, iar 143 de angajatori au primit aprobarea de pastrare si completare a acestor carnete. Aceasta din urma aprobare au primit-o angajatorii care au compartimente de specialitate in acest sens, au un numar foarte mare de salariati si indeplinesc conditiile de pastrare a acestora prevazute de lege.
In desfasurarea primei campanii, inspectorii de munca din cadrul ITM au efectuat controale atat ziua cat si noaptea, echipele de control fiind insotite si de inspectori din cadrul IJP Iasi, ai administratiei locale si ai Garzii Financiare. In urma verificarilor au fost sanctionati 164 de angajatori, valoarea amenzilor incasate fiind de 916 milioane de lei. "Prin campania pe care am declasat-o in scopul combaterii muncii fara forme legale, nu putem spune ca va fi eradicata munca la negru, insa combaterea fenomenului trebuie sa se faca simtita. Speram ca prin acest gen de actiuni, judetul nostru sa nu mai ocupe unul din locurile fruntase la acest capitol ", ne-a declarat Viorica Surdu, director al Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi.
De asemenea, conducerea ITM ne-a precizat ca nu exista legal acea "perioada de proba" de care se prevaleaza unii angajatori pentru a tine o luna sau doua un salariat fara forme legale. "Prima zi de munca este si prima zi de vechime in munca. Angajatorii probeaza calitatile, aptitudinile, indemanarea celor pe care doresc sa-i angajeze prin