In prima jumatate a acestui an, specialistii Inspectoratului Judetean de Protectie Civila au descoperit, neutralizat in vederea distrugerii si distrus efectiv 19.570 de elemente de munitie ramasa neexplodata din timpul razboiului. "In cadrul celor 176 de misiuni au fost asanate 86.312 metri patrati de teren, munitia gasita fiind distrusa in poligonul special amenajat pentru asta. Este vorba de 16 bombe de aviatie, 12 bombe racheta, 363 bombe de aruncator, 415 proiectile artilerie, 85 grenade, 62 mine, cartuse si alte elemente de munitie", ne-a declarat col. Dan Axinte, seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila.
In aceasta perioada au fost organizate 26 de exercitii complexe de protectie civila pe diferite situatii ipotetice de dezastru, opt alarme publice si au continuat activitatile de educatie a populatiei.
Dupa razboi au fost asanate de catre specialistii Inspectoratului Judetean de Protectie Civila nu mai putin de 7.500 hectare, reusindu-se neutralizarea prin dezamorsare, dezmembrare si distrugere cu exploziv a peste 2.385.431 de elemente de munitie (bombe de avion intre 50 si 5.000 kg, bombe de racheta de toate calibrele, bombe si proiectile de artilerie, mine, cartuse etc.). Cu toate acestea, descoperirea unor astfel de unelte ale mortii, indeosebi in timpul lucrarilor agricole, si incercarea deplasarii acestora in absenta specialistilor de la Protectia Civila, fapt ce a dus la explozii violente, a curmat viata a nu mai putin de 2.171 de persoane, din pacate majoritatea copii. Datorita curiozitatii, acestia nu realizeaza pericolul la care se expun si se apuca sa loveasca proiectilele gasite, provocand adevarate tragedii. Munitia poate fi descoperita si la adancimi de zece metri, datorita caracteristicilor si materialelor din care sunt facute putand exploda si dupa 300 de ani. Dupa unele estimari, in judetul Iasi este posibil sa fie