Pentru Mihail Sadoveanu, nobila arta a vanatorii insemna clipa de zgomot in care omul aduce un omagiu stramosilor. Nu de mult, vanatorii (si pescarii) reprezentau o casta aparte, cu sange (aproape) albastru, care, departe de cotidian, infruntau natura spre a o cunoaste mai bine. Pentru printul Dimitrie Sturdza, devenit recent membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor din Iasi, vanatoarea se constituie intr-un prilej de autoperfectionare. "Daca nu respecti natura si vanatul, vanatoarea nu-si mai are rostul. Esti un vanator adevarat, un barbat adevarat, doar atunci cand ai puterea de a respecta regulile unei competitii pana la final, fie ca ai castigat, fie ca nu", a spus Dimitrie Sturdza.
Printul Sturdza s-a nascut chiar in judetul Iasi, in comuna Popesti. Nu de mult timp, familia a reintrat in posesia conacului din localitate, pe care incearca sa-l aduca la stralucirea la odinioara. Printul Sturdza este urmas direct al unuia dintre primii domnitori pamanteni ai Moldovei, de dupa caderea regimului fanariot. S-a nascut in anul 1938 si a parasit tara din cauza noilor conditii istorice, in anul 1948, stabilindu-se initial in Norvegia, apoi in Franta. Si-a facut studiile in Elvetia, unde a si devenit doctor in fizica atomica. Detine una dintre cele mai prospere companii de produse cosmetice din Europa - DEESSE. Dupa 1989, a revenit in tara, propunandu-i-se, la un moment dat, chiar functia de prim-ministru al Romaniei. Actualmente este diplomat roman si mare practicant al vanatorii, consul al Romaniei la Berna si vicepresedinte al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania.
Dimitrie Sturdza nu s-a implicat inca economic in viata Iasului, care ramane, orice s-ar zice, orasul de suflet al familiei princiare. Se asteapta ca municipiul de pe Bahlui sa capete statutul unei adevarate capitale a Moldovei, iar finalizarea aeroportului intern