•"In prezent, in economia romaneasca sunt 20 de taxe si impozite foarte importante, care de altfel exista in toate economiile celorlalte tari si sunt indispensabile", afirma specialistii in domeniu •Tara cu cea mai mica fiscalitate este considerata Turcia (22%), iar Suedia are cea mai ridicata fiscalitate (60%)
In ultimii ani, fiscalitatea excesiva a fost permanent mentionata ca principalul factor al blocajului economic actual. Mai mult, agentii economici se lamenteaza frecvent ca numarul foarte mare al taxelor si impozitelor care sunt in prezent in economia romaneasca le ingreuneaza activitatea. Ba mai mult, pierderile pe care le inregistreaza sunt produse intr-o mare parte de bogata fiscalitate. Pe de alta parte s-ar putea spune ca fiscalitatea in Romania nu ar fi adesea numita excesiva din cauza procentelor ridicate ale taxelor si impozitelor ci, dimpotriva, numarul foarte mare al acestora ar constitui adevarata problema.
La nivel macroeconomic, statele din economia de piata s-ar afla din punct de vedere al fiscalitatii in intervalul 20% si 60%. La partea de jos a scalei, ceea ce inseamna tara cu cea mai redusa fiscalitate, se afla Turcia (22%), iar in partea de sus, cu 60%, se situeaza Suedia. In acest interval, Romania se afla din punct de vedere al fiscalitatii la nivelul de 32-33%, ceea ce inseamna destul de aproape de partea inferioara a scalei. Purtatoarea de cuvant a Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Iasi, Maria Taran, a afirmat ca "in prezent, in economia romaneasca sunt 20 de taxe si impozite foarte importante, care de altfel exista in toate economiile celorlalte tari si sunt indispensabile. Pe langa acestea, sunt multe alte impozite care se aplica in functie de domeniul de activitate si, de fapt, acestea ii fac pe agentii economici ieseni sa afirme ca Romania are o fiscalitate excesiva. Dar daca tinem con