•Coproculturile a doua angajate ale unitatii de ocrotire au reliefat existenta salmonellei •Conform declaratiilor directorului unitatii, acestea nu aveau acces in blocul alimentar deci nu au putut determina imbolnavirea copiilor •Medicii inca nu pot da o concluzie exacta asupra cauzelor toxiinfectiei pana nu primesc rezultatele de laborator ale probelor din alimentele consumate de copii
Pe langa cei 12 copii de la Centrul de plasament Tatarasi si Centrul de primire a minorilor in regim de urgenta, doua angajate ale primei unitati au fost depistate ca fiind purtatoare de salmonella. In probele de la 12 copii internati in urma cu zece zile la Spitalul de Boli Infectioase cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara, s-a depistat o etiologie dubla, salmonella si coli. Din punct de vedere medical este vorba de o toxiinfectie alimentara, dar pentru a putea sanctiona pe cineva este nevoie si de rezultatul probelor de alimente. "In urma examenelor medicale ale tuturor angajatilor din cele doua unitati, rezultatele coproculturii a doua salariate au evidentiat existenta salmonellei, dar nu se poate preciza daca ele au generat episodul de imbolnavire. Pentru un verdict exact este necesara si confirmarea din partea Institutului Cantacuzino si rezultatul probelor de aliment", a precizat dr. Maria Barhala, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
La randul sau, conducerea Centrului de plasament Tatarasi a precizat ca respectivele angajate ale institutiei nu puteau declansa imbolnavirea copiilor. "Cele doua persoane nu aveau acces in blocul alimentar deci nu puteau transmite salmonella copiilor. Mai mult, ele aveau carnetele de sanatate la zi cu toate examenele medicale complete", a explicat Minodora Scutelnicu, directorul Centrului de plasament Tatarasi.
Reamintim ca, in urma cu zece zile, 27 de copii de la Centrul de plasament Tatarasi si