Conducerea regiei a declarat ca are in vedere ca pana la toamna sa achizitioneze 40 de tramvaie la mana a doua, de la o regie similara din Germania, pentru imbunatatirea conditiilor de transport in comun la nivelul municipiului. Achizitionarea tramvaielor la mana a doua este considerata, in actuala criza financiara, unica solutie care poate asigura un transport modern la Iasi si nu obliga regia sa cheltuiasca toti banii de care dispune pentru mijloacele de transport.
"Achizitionarea de tramvaie la mana a doua, chiar daca au o vechime de 10-12 ani, este o afacere profitabila pentru regie. Mijloacele de transport primite din Germania au un nivel calitativ ridicat, chiar daca sunt folosite, si ne costa mai putin decat un tramvai nou pe care putem sa-l cumparam din tara", ne-a declarat inginerul sef al RATC, Iulian Stoica.
De fapt, tramvaiele sunt facute cadou de catre germani regiei din Iasi si nu costa nimic Regia de Transport in Comun dar marea problema o constituie taxele vamale.
"Tramvaiele pe care le primim nu ne costa nimic. Dificultatile tin de taxele vamale, pentru un tramvai adus din Germania acestea ajungand la 9.000 DM", a precizat Iulian Stoica.
Conducerea regiei considera ca, oricum, afacerea este extrem de convenabila.
Pentru un tramvai nou-nout achizitionat din tara, regia ar trebui sa plateasca in jur de trei miliarde lei fata de aproape 120 de milioane de lei pentru un tramvai din strainatate.
Desi diferenta dintre sume este imensa, afacerea fiind extrem de profitabila, Regia Autonoma de Transport in Comun are probleme la primirea "cadourilor" din cauza lipsei resurselor financiare.
Iulian Stoica a precizat ca, din toamna, regia are in vedere ca mare parte din tramvaiele achizitionate pana acum din Germania sa fie introduse pe traseul spre Copou.
Masura va fi luata tinand cont de frumusetea zonei, p