•Persoanele care au avut nevoie de euro pentru a pleca din tara au luat bancile cu asalt in ultimile zile din decembrie
Un numar redus de ieseni s-a prezentat la banci in cele patru zile care au trecut de la inceputul acestui an pentru a schimba in dolari sumele convertite automat in euro. Cele mai multe operatiuni care s-au inregistrat in ultima perioada au fost de a schimba in euro sau dolari diverse monede care acum alcatuiesc cosul Euro. Bancile au obligatia de a primi de la populatie, pana pe 28 februarie, monedele tarilor in care de la 1 ianuarie a fost introdus euro. "Majoritatea persoanelor care detineau marci, lire italiene sau alte monede si aveau nevoie de euro in primele zile ale anului pentru a pleca din tara, au facut schimbul in ultimele zile ale anului 2001.
Acum operatiunile de acest fel sunt destul de reduse, cei care vin acum la banca sunt cei care mai au prin casa monede ce vor iesi din uz in perioada urmatoare", a declarat directorul Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Astefanei. Monedele care alcatuiesc cosul Euro sunt marca germana, lira italiana, francul fracez, silingul austriac, guldenul olandez, pesetasul spaniol, marca finlandeza, escudasul portughez, francul belgian, drahma greceasca, lira irlandeza si francul luxemburghez.
Euro a crescut mai mult decat dolarul
In ultima luna, atat la cursul oficial cat si la casele de schimb iesene, moneda unica europeana a crescut mai mult decat dolarul. Astfel, daca pe 5 decembrie Banca Nationala a Romaniei anunta ca un dolar valoreaza 31.533 de lei, in cursul zilei de ieri acesta era cotat la 31.893 de lei, cu doar 370 de lei mai mult. In ceea ce priveste euro, cursul pe 5 decembrie era de 28.088 de lei, iar in cursul zilei de ieri moneda unica europeana valora 28.814 de lei, cu aproape 800 de lei mai mult.
Directoarea Banc Post, Elena