•De la inceputul acestui an, majoritatea depozitelor constituite au fost in lei si dolari, nicidecum in euro
Iesenii nu s-au obisnuit inca cu trecerea la moneda unica euro. Atat bancile cat si o parte din casele de schimb iesene apreciaza ca numarul iesenilor care au cumparat euro in zilele care au trecut de la inceputul acestui an este cu mult sub cel estimat de ei inainte de a se produce aceasta schimbare. De altfel, chiar si cuantumul operatiunilor la banci efectuate cu euro a fost destul de redus in ultima perioada. Oficialii bancari apreciaza ca o parte din persoanele care au avut conturi in euro au preferat sa le converteasca in dolari sau chiar in lei.
De asemenea, tot de la inceputul acestui an, iesenii care au mai avut ceva bani pusi deoparte si au dorit sa-i investeasca au apelat tot la depozitele in lei sau dolari si nicidecum la cele in euro. "Probabil ca iesenii inca nu s-au obisnuit cu moneda unica europeana. Noi ne-am aprovizionat cu o cantitate destul de insemnata de euro, deoarece am crezut ca vor fi un numar mare de solicitari, dar spre marea noastra surprindere doar un procent de 10% din totalul proviziei a fost utilizat. Cert este ca cei care au avut nevoie urgenta de euro au efectuat tranzactiile in ultimele zile ale anului 2001", a apreciat directoarea economica a Banc Post, Elena Strugaru.
De asemenea, seful serviciului valutar din cadrul Bancii Romane pentru Dezvoltare, Cornelia Florea, a apreciat ca "nivelul operatiunilor nu a fost chiar la nivelul asteptarilor. Probabil ca iesenii sunt inca reticenti in privinta acestei monede". De altfel, in primele zile ale anului moneda unica europeana a crescut cu aproape 1000 de lei, insa in ultimele sase zile valoarea acesteia a inceput sa descreasca. Prin urmare, daca pe data de 4 ianuarie un euro valora 28.814 de lei, in cursul zilei de astazi este cotat la