•Profesorul norvegian Eiliv Steinnes este directorul unui proiect la care participa Facultatea de Chimie •La acest proiect, alaturi de partea romana, participa si Universitatea de Stat din Chisinau •Beneficiarul proiectului este Societatea Apele Romane
Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi a primit, zilele trecute, vizita prof. univ. dr. Eiliv Steinnes din Norvegia. Trebuie mentionat faptul ca profesorul norvegian este directorul unui proiect privind studiul poluarii si monitorizarea bazinului raului Prut, proiect care se desfasoara pe durata a trei ani si la care parteneri sunt catedra de chimie analitica a facultatii iesene si Universitatea de Stat din Chisinau. "Proiectul a fost inceput in data de 1 ianuarie 2000. In prezent, suntem in cel de-al treilea an si ne-am intalnit la Iasi pentru a pregati penultimul raport pentru NATO. Prof. Eiliv Steinnes este prezent si el la Iasi, deoarece regulile NATO cer acest lucru. Fiecare echipa participanta are un director propriu si intreaga echipa este condusa de catre un reprezentant al unei tari NATO. Noi, in fiecare an, am prezentat, din sase in sase luni, un raport menit sa sintetizeze cercetarile", a declarat prof. univ. Raluca Mocanu, coordonatorul proiectului din partea romana.
Intalnirea de la Facultatea de Chimie s-a bucurat si de prezenta Regiei Apele Romane, beneficiarul proiectului, reprezentata prin Cristina Smau. Acest contract NATO a adus o suma de zece milioane de franci belgieni, cea mai mare pondere avand-o echipa romana. "Este vorba de niste fonduri speciale dedicate cercetarii pentru pace. In totalitate, contractul nostru NATO are o suma remarcabila, aproape 10 milioane de franci belgieni, din care ponderea cea mai mare o are echipa de la Iasi, putin diminuata de la Chisinau si foarte putin semnificativ cea din Norvegia", a adaugat Raluca Mocanu.