Exista si o zicere romaneasca pentru asta: operatia reusita, pacientul mort!
D-l Iliescu a si explicat referirea, spunand ca "daca nu ai bani sa umbli la cauze, umbli la efecte" si poate mai rau faci! Trimiterea d-lui Iliescu era, desigur, la presiunile FMI de a se mari si iar mari tarifele la energie, desi cu aceasta nu se obtine decat o inabusire a economiei, intrucat problema este de fapt de a reduce costurile, obiectiv pentru care este nevoie insa de investitii. Cu aceasta problema se confrunta intreaga lume subdezvoltata, a spus d-l Iliescu. Ceva nu este in regula, a adaugat domnia sa, ceva trebuie schimbat pentru ca, altfel, se dezvolta "o bomba sociala", cu caracter exploziv.
De cuvintele d-lui Iliescu s-au gasit sa se ia imediat politicieni si analisti, care au pus in cauza nu doar oportunitatea interventiei domniei sale, acum cand Romania are, intre altele, nevoie si de girul FMI pentru a obtine o carte de vizita favorabila admiterii in NATO, ci si continutul in sine al criticii la adresa FMI, in raport cu responsabilitatile ce revin autoritatilor romane pentru starea in care se afla economia tarii.
Oportunitatea interventiei presedintelui din punctul respectiv de vedere poate fi intr-adevar discutabila, dar continutul acesteia este perfect valabil. Ca Romania nu are alternativa la FMI in momentul de fata este o alta problema. Si este indubitabil ca, in esenta, nu FMI, ci clasa politica din Romania are principala responsabilitate in legatura cu situatia in care a ajuns economia romaneasca. De altfel, tocmai din cauza acestei stari de lucruri a ajuns Romania la mana FMI. Dar toate acestea nu inseamna ca adevarul despre programele FMI nu trebuie spus. Si un lucru este foarte clar: pe baza programelor FMI nu se poate ajunge la dezvoltare. Unii spun ca FMI nici nu are in vedere un asemenea obiectiv, in masura in care cei ce ajung la