•Din cauza lipsei de igiena, oricand poate apare o toxiinfectie alimentara in randul bolnavilor, iar afectiunile de care sufera sa se agraveze •In bucatarie nu exista materiale de dezinfectie, iar ustensilele si vasele sunt murdare sau lipsesc
In urma unui control efectuat de catre inspectorii sanitar veterinari la Maternitatea "Elena Doamna", s-a constatat ca hrana bolnavilor este preparata in conditii mizerabile. Cei care se ocupa de pregatirea bucatelor sunt angajatii societatii "Gruman". Din cauza neregulilor depistate, patronul societatii a primit o amenda contraventionala in valoare de un milion de lei. In asemenea conditii, starea de sanatate a bolnavilor este pusa in pericol. Oricand, afectiunile de care sufera pacientii se pot agrava, iar o toxiinfectie alimentara poate apare imediat. "Vasele in care se fierbe mancarea sunt murdare, iar spatiile de depozitare a alimentelor sunt necorespunzatoare. Utilajele nu sunt igienizate si nu exista substante de dezinfectie. Ustensilele pentru portionarea carnii lipsesc, iar peste tot domneste mizeria", ne-a declarat dr. Nicolae Trinca, seful Politiei Sanitar Veterinare.
O alta situatie destul de grava a fost depistata si la societatea "Semtest", o ferma de crestere a taurilor. Din cauza nerespectarii si neexecutarii actiunilor sanitar veterinare, directorul unitatii a primit o amenda contraventionala in valoare de doua milioane de lei. In urma cu un an, un animal a fost diagnosticat cu "leucoza enzotica bovina" (leucemie la animale), o boala infecto-contagioasa. Conform protocolului de eradicare a bolii, animalul trebuia sacrificat si incinerat, deoarece boala nu se trateaza. Nici dupa un an, conducerea nu a luat nici o masura. Din fericire, celelalte bovine au scapat nevatamate. "Pentru ca exista pericolul transmiterii bolii si la celelalte animale sanatoase, taurul trebuia sacrificat. Lucrul