•Penultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pamant - prilej de rugaciune si de marturisire •Datini, unele uitate, care vin sa intregeasca cea mai mare sarbatoare a omenirii •Tot acum se fac cele din urma pregatiri pentru Sarbatorirea Pastelui
Joia Mare
Joia Mare aduce cu ea grabirea pregatirilor pentru Sfintele Sarbatori de Paste si ingrijirea gospodariilor.
Pana in Joia Mare, fetele si femeile trebuie sa-si termine torsul si sa aiba camasa noua facuta pentru Paste. De asemenea, se fac colaci care sunt dati apoi de pomana. In unele regiuni ale tarii se dau de pomana atat alimente, cat si imbracaminte.
In plus, tot in Joia Mare se face "focul mortilor" deoarece se crede ca sufletele mortilor vin in fiecare an in aceasta zi, in casele in care au locuit, unde asteapta pana la Mosi, sezand sub streasina casei. De aici se trage obiceiul de a fi facut un foc in fiecare dimineata, pentru ca sufletele sa se incalzeasca la el. In Joia Mare se mai obisnuieste ca fiecare femeie sau fata sa care doua galeti cu apa si sa le toarne peste iarba si mormintele casei.
Din Joia Mare si pana la Ispas nu se toarce, nu se coase, nu se spala rufe in nici o zi de joi, pentru ca, in caz contrar, ori va ploua cu grindina ("va bate piatra"), ori va fi seceta.
In dimineata Joii Mari, inainte de a canta cocosii a treia oara, oamenii aprind focuri prin curti, acestea simbolizand focul unde a fost oprit Apostolul Petru si intrebat, cand s-a lepadat de Mantuitorul Iisus, inainte de a canta cocosul a treia oara. Nu se spala rufe in aceasta zi, deoarece se spune ca mortilor, in loc sa li se duca pomana ce li se da, li se duc "zoi" din spalaturi. Tot in aceasta zi cade si nunta urzicilor, adica momentul in care ele incep a inflori si nu mai sunt bune de mancat. In plus, se face strigarea peste sat, adica mustrarea publica a celor care, in timpul