•Incepand de astazi, proprietarii raselor de caini considerati de lupta si de atac trebuie sa-si castreze patrupedele •Cainii din rasele Pitbull, Boerbull, Bandog, precum si metisii acestora, vor fi tinuti in lesa si cu botnita •Alte cateva rase de caini au intrat sub incidenta legii, o data cu elaborarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului •In Iasi sunt aproximativ 200 de caini de atac, proportia covarsitoare fiind detinuta de rasa Pitbull •Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor respectivi vor raspunde de faptele acestora
Mult discutata ordonanta de urgenta a Guvernului care prevede unele restrictii privitoare la rasele de caini de lupta si de atac a intrat de astazi in vigoare. Masura a fost impusa de numeroasele cazuri in care patrupedele au facut victime printre persoane nevinovate. Legea a fost, si mai este inca, subiectul unor vii discutii. Asociatiile Chinologice sunt de parere ca textul ordonantei are unele lacune. Primul articol face referire la rasele de caini considerate a fi de lupta si de atac. In aceasta categorie intra rasele Pitbull, Boerbull, Bandog si metisii acestora. O a doua categorie de caini definita de textul legii cuprinde rasele Statfordshire Bull Terrier, American Statfordshire Terrier, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Brasiliero, Rottweiler, Mastiffi, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii acestora. "Toti cainii sunt agresivi prin natura lor. Unii insa nu se manifesta precum cei din rasele considerate a fi de lupta sau de atac. Dar cu un dresaj corespunzator si facut de un specialist, orice caine poate fi educat", a declarat Vasile Tataru, instructor-dresor, categoria a II-a.
In Iasi exista la aceasta data aproximativ 200 de exemplare de caini considerati a fi de lupta si de atac. "Peste 95 la suta dintre acestia sunt din rasa Pitbull", a sustinut Vasile Tataru.
Castrare