Astazi in virsta de 54 de ani, Catherine Millet, critic de arta, directoare a prestigioasei reviste Art Press, a socat publicul francez – destul de sceptic in alte situatii – cu La Vie sexuelle de Catherine M., o carte relatind experientele erotice ale autoarei in anii 60-70, aparuta aproape in acelasi timp cu Les Légendes de Catherine M., o colectie de fotografii extrem de provocatoare ale aceluiasi personaj, insotite de notele de jurnal ale lui Jacques Henric, cunoscut romancier si sotul lui Catherine Millet. La Tirgul de Carte Bookarest 2002, Editura EST-Samuel Tastet a oferit publicului romanesc ocazia de a citi Viata sexuala... in traducerea lui Doru Mares si, de asemenea, de a o intilni pe autoare in persoana.
Dna Millet, in cariera dvs. de critic de arta ati lucrat in special cu latura vizuala, de unde aceasta intoarcere catre cuvint, catre literatura?
In primul rind, nu e vorba de literatura pura, de fictiune, ci de biografie. Apoi, originea acestei carti e chiar in meseria mea de critic de arta, care ma face sa fiu o foarte buna observatoare, sa-mi fi exersat in mod special privirea si, ajunsa la o anume maturitate (am peste 50 de ani), sa vreau sa restitui, prin scris, foarte multele lucruri pe care le-am vazut in momentele cele mai intime. Daca cititi cartea, o sa descoperiti ca exista destula observatie, destule notatii, lucruri pe care le descriu in amanunt pentru ca le-am putut privi de foarte aproape.
Avind in vedere orientarea dvs. catre imagine, credeti ca fotografiile din Legendele Catherinei M. sint o completare a cartii dvs., „capitolul ei pierdut“?
Exista o relatie, intr-adevar, mai ales cu partea finala a romanului, ceea ce nu era prevazut, mai ales pentru ca Jacques Henric scrisese cartea inainte sa ma apuc eu de a mea, si abia mai tirziu am hotarit sa le publicam in acelasi timp. Ceea