•Incarcatura spirituala si semnificatia slujbelor din Joia Mare •Spalarea Picioarelor - smerenia slujitorilor Domnului
Ultimele zile ale Saptamanii Mari, a Patimilor, reflectand ultimele zile ale Mantuitorului printre oameni, sunt prilej de rugaciune si marturisire pentru crestinii de pretutindeni. Gravitatea si incarcatura spirituala a ultimelor zile de dinaintea Invierii sunt maxime: sunt comemorate zilele in care Iisus Hristos le-a dezvaluit apostolilor care este voia Tatalui Ceresc, ca vor veni zile grele in care va fi dat pe mana oamenilor pacatosi, judecat si osandit la moarte prin rastignire. Cina cea de Taina, tradarea lui Iuda Iscarioteanul, rugaciunea din Gradina Ghetsimani, prinderea si judecarea lui Iisus, rastignirea, moartea si pogorarea in mormant si, in sfarsit, Invierea sunt evenimente sacre reflectate in slujbele din aceste zile.
Slujbele acestor zile sunt Denii sau Utrenii, slujbe de dimineata savarsite in seara zilei precedente, ca o forma de priveghere prelungita a zilei liturgice. Ele incep de duminica seara si se incheie in seara Vinerei Patimilor, cu Prohodul Domnului, poate cea mai sfasaietoare slujba a ortodoxiei. Ieri, in bisericile ortodoxe, a fost oficiata Denia Joiei Cinei celei de Taina. Au fost citite acele pasaje din Evanghelii care vorbesc despre Cina cea de Taina, care anticipeaza si da sensul Sfintei Liturghii si ritualului impartasaniei. Oferindu-le apostolilor paine si vin ca trup si sange al Sau, Iisus isi marturiseste jertfa pentru omenire si oficiaza prima impartasanie. Credinciosul, impartasindu-se din trupul si sangele Mantuitorului, este salvat prin aceasta jertfa si Imparatia Cerurilor i se deschide.
Slujbele din Joia Mare
In aceasta zi, slujbele din bisericile ortodoxe incep cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, care se oficiaza doar de zece ori intr-un an. Dupa impar