Olimpicii romani au fost dintotdeauna abonati la medalii in competitiile internationale. Dupa 1990 insa, obtinerea unor astfel de succese a fost urmata, aproape invariabil, de optiunea pentru continuarea studiilor la prestigioase universitati din strainatate. Dupa absolvire, multi dintre olimpici nu s-au mai intors, preferind sa-si continue cariera si sa accepte locuri de munca foarte bine platite oferite de statele-gazda.
Sute de tineri romani olimpici, superdotati iau drumul strainatatii pentru a-si putea pune in valoare inteligenta
Olimpicii romani au fost dintotdeauna abonati la medalii in competitiile internationale. Dupa 1990 insa, obtinerea unor astfel de succese a fost urmata, aproape invariabil, de optiunea pentru continuarea studiilor la prestigioase universitati din strainatate. Dupa absolvire, multi dintre olimpici nu s-au mai intors, preferind sa-si continue cariera si sa accepte locuri de munca foarte bine platite oferite de statele-gazda. Atitudinea olimpicilor - deloc condamnabila in conditiile unei tranzitii fara de sfirsit in economia romaneasca, in general, si in invatamintul romanesc, in special - este un vot de blam adus sistemului de invatamint si societatii romanesti, in ansamblu. La 13 ani de la revolutie, clasa politica n-a gasit o modalitate eficienta de a stimula elitele, astfel incit acestea, dupa studii, sa opteze pentru o cariera in Romania.
Romania se poate lauda cu o colectie impresionanta de tineri superdotati. Sint cunoscute realizarile elevilor romani la olimpiadele internationale de matematica, fizica etc. La astfel de manifestari, reprezentantii universitatilor cu renume si traditie din lume recurg la o adevarata vinatoare de minti sclipitoare, selectindu-si viitorii studenti din esalonul superior. Toti tinerii superdotati care pleaca din tara spun ca au ales sa-si continue studiile la o universita