Walter TonTa,
Traian galetaru (editori)
Contributii la istoria comunei Comlosu Mare si a Banatului
Editura Mirton,
Timisoara,
2003, 108 p., f.p.
4 iulie 1857. La aceasta data incepe prima calatorie a lui Franz Xaver Eckert care-l va duce in Banat. Eckert face aceasta calatorie cu scopul de a-si vizita fratele stabilit in localitatea banateana Comlosu Mare.
Insemnarile amanuntite ale lui Eckert (1815-1882) au pentru cititorul de astazi mai mult decit o valoare pur istorica. Din paginile jurnalului se desprind informatii inedite legate de situatia dintr-o localitate tipic banateana, de relatiile interetnice, de viata religioasa si culturala. Desi Eckert nu a fost scriitor, ci profesor de latina, greaca si franceza si teolog („raspopit“, fiindca a parasit biserica romano-catolica in anul 1866), jurnalul are pe alocuri vadite calitati literare. Traian Galetaru, prefatatorul volumului aparut sub titlul arid Contributii la istoria comunei Comlosu Mare si a Banatului, se intreaba, pe buna dreptate, daca Eckert poate fi considerat un Dinicu Golescu de expresie germana.
Drumul strabatut din Germania pina in Banat, provincia rasariteana a Imperiului habsburgic, ii ofera lui Eckert un material inedit si, pe alocuri, exotic brut pe care-l descrie, il comenteaza si il compara cu ceea ce cunoaste din propria experienta. Rezultatul acestui demers il constituie insemnarile pastrate intr-un caiet intitulat Calatoria mea in Ungaria in anul 1857. Sub acest titlu original aparusera insemnarile integral in anul 1971, intr-o editie ingrijita de Hans Diplich (1907-1990). Coeditorul editiei romanesti a jurnalului, istoricul Walter Tonta, care a realizat traducerea si adnotarea textului in limba romana, publica, in volumul aparut la Editura Mirton din Timisoara, si un amplu eseu monografic dedicat „profesorului, poetului si tra