Simon Wiesenthal s-a nascut la 31 decembrie 1908, la Buczacz, in apropiere de Lvov, pe atunci in Imperiul Austro-Ungar. Dupa ce tatal sau a fost omorat in Primul Razboi Mondial, familia s-a mutat pentru cativa ani la Viena. Dupa razboi, a revenit la Buczacz, unde mama sa s-a recasatorit. La terminarea liceului, in 1928, tanarul Wiesenthal a fost respins de Institutul Politehnic din Lvov din cauza restrictiilor impuse la admiterea studentilor evrei, asa ca a trebuit sa mearga la Praga pentru studii universitare.
Cu o diploma de inginer-arhitect in buzunar, obtinuta de la Universitatea Tehnica din Praga, Simon Wiesenthal si-a deschis un mic birou de arhitectura la Lvov, in sudul Poloniei. A dus o viata banala intr-un oras locuit de o mare comunitate evreiasca. Polonia nu era o tara ferita de manifestari antisemite. Dar era mult mai sigura pentru evrei decat Germania, unde Hitler ajunsese de curand la putere. In 1936, la patru ani de la terminarea facultatii, Simon se casatoreste cu Cyla Mueller. Sunt anii cei mai fericiti din viata lui.
La 23 august 1939, Germania si URSS incheie un "pact de neagresiune" care prevedea impartirea Poloniei. Cateva zile mai tarziu, Hitler ataca Polonia. Stalin face acelasi lucru dupa aproape trei saptamani. Lvovul este ocupat de Armata Rosie. NKVD-ul (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) instaureaza teroarea in oras. Micii negustori, proprietarii de ateliere si fabrici, in majoritate evrei, sunt arestati si trimisi in Siberia. Arestat de NKVD, tatal vitreg al lui Simon Wiesenthal a murit in inchisoare, iar fratele sau a fost impuscat de sovietici. Ca prin minune si-a salvat mama si sotia de la deportare mituind un comisar NKVD. Biroul de arhitectura i-a fost inchis. Pentru a-si intretine familia, Simon Wiesenthal a lucrat ca muncitor la o fabrica de paturi.
Supravietuitor al Holocaustului
In doar cateva