Gabriel Badea-Paun, tinar istoric stabilit la Paris, a publicat de curind la Editura Humanitas monografia Carmen Sylva, uimitoarea Regina Elisabeta a Romaniei. Redactata initial in franceza, cartea a fost tradusa de Irina-Margareta Nistor.
Lucrarea lui Gabriel Badea-Paun se prezinta ca o opera de eruditie, cu trimiteri foarte revelatoare la literatura, arte plastice, istorie, film, teatru si muzeografie, dovedind o larga deschidere a autorului spre varii domenii si solida documentatie pe care a strins-o in vederea realizarii monografiei. Cuvintul inainte – intitulat sugestiv Un star in La Belle Époque – contine in nuce intreaga structura a volumului. Este, insa, si un spatiu al confesiunilor catre cititor. Un pasaj de o coplesitoare duiosie il reprezinta destainuirea autorului privind intiia sa „intilnire spirituala“ cu Regina prin povestile spuse de propria-i bunica atunci cind il lua de la gradinita din Sinaia, unde a copilarit.
Acest paragraf memorialistic se intilneste pe aceleasi coordonate cu amintirile infantile ale Reginei-poete, amintiri care i-au marcat profund existenta matura, pina la senectute, cum insasi se destainuia. La fel, lui Gabriel Badea-Paun i-a fost trasat de pe atunci drumul cercetarilor ulterioare in domeniul biografiilor regale. Un alt motiv de apropiere sentimentala de familia domnitoare ar fi si faptul ca stra-strabunicul sau, Vasile Paun – care preda germana si engleza la Colegiul „Sf. Sava“ si apoi la Universitate –, a fost profesorul de romana al printului mostenitor Ferdinand.
Monografia este plina de informatii interesante legate de viata Reginei Elisabeta, dar si de a celorlalti membri ai familiei regale. Spre pilda, printre multele ciudatenii ale suveranei, era si faptul ca avea puternice sentimente... republicane (p. 109-110). Persoana de vasta cultura, poliglota, poeta, dramaturga, eseista, memorialista,