Astazi este Ignatul. Gospodarii si-au ascutit insa cutitele de citeva zile au fiert tuica si vinul, au pregatit paiele pentru a pirli porcul. Oamenii spun ca, inainte de momentul sacrificarii, porcul tace ?ore in sir?, ca si cum ar simti ca i se apropie sfirsitul, perioada denumita de gospodari ?tacerea porcului?. In Moldova, porcul se
Inainte de taiere, animalul amuteste ore in sir ca si cum ar simti ca i se apropie sfirsitul
Astazi este Ignatul. Gospodarii si-au ascutit insa cutitele de citeva zile au fiert tuica si vinul, au pregatit paiele pentru a pirli porcul. Oamenii spun ca, inainte de momentul sacrificarii, porcul tace ?ore in sir?, ca si cum ar simti ca i se apropie sfirsitul, perioada denumita de gospodari ?tacerea porcului?. In Moldova, porcul se... anesteziaza, dar nu de acum, ci de cind lumea, cu ?juma de kil de tuica? si in acest fel? nu mai simte nimic. (Alina Comsa-Durbaca)
Toata familia se aduna, de prin toate colturile tarii, si toti prietenii se string laolalta atunci cind vine momentul taierii porcului. Lui Iancu Mocanu din comuna galateana Tulucesti i s-a umplut casa. Au venit copiii de la oras sa isi ajute parintii, dar sa isi ia si... partea. ?Am sacrificat peste 50 de porci la viata mea?, spune Iancu Mocanu, care are 61 de ani. ?Stiu exact ce trebuie facut, cu precizia unui chirurg. Porcul se anesteziaza inainte. Cu tuica. Pina se imbata. Ma cheama vecinii sa le dau o mina de ajutor, sa le tai porcii. Noi am taiat ieri porcul si ne-am strins toata familia. Acum transam carnea si o pregatim pentru bunataturi?.
Taiatul porcului e treaba de barbat - ni se spune. Nu vezi picior de femeie la asa ceva. ?Femeile se apuca de bocit cind vad singe, le e mila si nu e bine sa iti fie mila, ca se zice ca moare porcul greu si se chinuieste?, spune? Simion Frosa care, pina la 42 de ani, a sacrificat peste 100 de porci