In ce conditii Partidul National Liberal ar accepta sa intre la guvernare alaturi de PSD, dupa alegerile de la sfirsitul anului?
Dupa cum arata lucrurile, dupa viitoarele alegeri va fi greu de construit o majoritate. Sigur ca intr-un asemenea context una dintre solutiile cele mai la indemina ar fi implicarea PNL la guvernare. Exista argumente in acest sens, pornind de la faptul ca 2004-2008 va fi o perioada cruciala pentru integrarea in UE si, in mod evident, PNL nu-si poate permite sa ignore un obiectiv national atit de important. Din punctul de vedere al politicii interne, asemenea asociere ar crea multe dificultati si pentru electoratul nostru, dar mai ales pentru modul in care se va desena scena politica. Nu este, dupa parerea mea, potrivit? ca printr-o asemenea asociere sa lasam in opozitie doar PRM - este un risc prea mare, pe care nimeni nu si-l poate asuma. Sint doua scenarii posibile: unul in care Alianta PNL-PD face scorul cel mai mare, dar este clar ca nu va avea majoritatea necesara formarii guvernului. In aceste conditii, Alianta va avea un guvern minoritar, sustinut printr-un acord parlamentar cu PSD pe temele importante ale guvernarii. Al doilea scenariu posibil este acela in care PSD va inregistra cel mai bun scor electoral si va forma guvernul, caz in care scenariul ar trebui sa fie identic, iar PNL sa sprijine din parlament cabinetul PSD. Orice asociere directa a PNL la guvernare, singur sau impreuna cu PD, ar ridica probleme foarte mari de credibilitate si ar putea conduce din nou la situatia in care liberalii nu-si vor putea pune in aplicare programele si strategiile economice.
Totusi exista o serie de presiuni atit de la centru, cit mai ales din teritoriu pentru intrarea liberalilor la guvernare.
Presiunile sint, intr-adevar, reale fiindca in cei patru ani de opozitie situatia liberalilor a fost foarte grea, iar asupra a