•Lipsa ofertelor de distractie si a actiunilor organizate de institutiile abilitate condamna elevii la o vacanta petrecuta in scara blocului sau in fata televizorului •Din cauza lipsei de solicitari, in aceasta vacanta nu a fost organizata nici o tabara scolara •Actiuni sporadice organizate de Compartimentul de Tineret •Inspectoratul Scolar lasa eventualele actiuni in seama scolilor •Succese cu dotari de Ev Mediu la Palatul Copiilor •Parcurile de distractii, la fel de atractive ca suprafata Lunii
Orice vacanta scolara inseamna in general doua lucruri: o uriasa usurare pentru elevi, in timp ce, pentru parinti, o povara suplimentara adaugata bagajului imens de griji care inseamna cresterea unui copil. Scoala inseamna, din punctul de vedere al parintilor, si o bucata buna din timpul zilei in care, in principiu, copiii sunt ocupati. Vacanta, pe de alta parte, lasa copilul sau tanarul complet liber si, implicit, expus pericolelor de tot felul. Apare, atunci, necesitatea unor oferte de distractie decenta, de activitati extrascolare, de spatii amenajate corespunzator, toate in masura sa ocupe intr-o maniera fructuoasa timpul liber al copiilor si tinerilor. Numai ca aceste oferte sunt rarisime, cel putin in Iasi, iar elevii par condamnati la o vacanta petrecuta la tara, in scara blocului, in baruri sau, cel mai adesea, in fata televizorului. Situatia este si mai dramatica in timpul acestei vacante, care se va sfarsi abia duminica, cand Pastele pare sa-i fi aruncat in amortire atat pe parinti si elevi, cat si institutiile abilitate.
In principiu, de timpul liber al elevilor ar trebui sa se ocupe, pe langa parinti, mai - marii sistemului de invatamant preuniversitar, care ar putea sa-si extinda activitatea si dincolo de incinta unitatilor scolare si responsabilii cu Tineretul, trecuti recent din parohia Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC)