In cursul zilei de maine va fi decisa soarta societatii comerciale Nectar SA, fosta Fabrica de Zahar, din Pascani, una dintre cele mai bune fabrici de zahar din tara. Maine trebuie sa aiba loc, la sediul sucursalei din Pascani a Bancii Comerciale Romane (BCR), licitatia de vanzare a unor active ale Nectar SA, in contul unor datorii ale firmei catre banca. Conducerea fabricii a angajat cu cativa ani in urma o serie de credite care nu au mai putut fi rambursate.
Cu mult timp inainte de a fi privatizata, conducerea executiva de la SC Nectar SA a reusit sa obtina un credit in valoare de mai multe miliarde de lei de la BCR, dar, ani la rand, fabrica din Pascani nu a reusit sa returneze nici creditul si nici dobanzile aferente, lucru care a dus la situatia dezastruoasa din prezent. Dupa un proces lung, BCR au obtinut dreptul de a institui sechestrul asupra activelor unitatii. Conducerea BCR a facut o evaluare a fabricii, care se pare ca a depasit suma de 60 de miliarde lei, si intentioneaza sa vanda intreg patrimoniul pentru a-si recupera banii.
Probleme sociale
Se poate spune ca Fabrica de Zahar atarna ca un bolovan urias de gatul administratiei locale, deoarece, daca aceasta nu va fi repornita, peste 300 de oameni vor ramane fara serviciu, iar circa 10 mii de tarani vor avea de suferit, deoarece nu vor mai avea posibilitati de vanzare a sfeclei de zahar cultivate. Salvarea fabricii si a locurilor de munca ar putea fi preluarea activelor Nectar SA, scoase la licitatie de BCR. Acesta este motivul care sta la baza licitatiei de maine. Cu toate acestea, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) trebuie sa rezilieze contractul cu actionarul majoritar, United Association Sugar Inc.
Exista date conform carora exista un investitor interesat de achizitia acestei societati comerciale, motiv pentru