Cizmar, cosar, barcagiu, ceasornicar sint meserii pe cale de disparitie. Altadata la moda, lucrurile facute pe comanda in micile ateliere au ramas astazi doar o amintire din lada de zestre. Vremurile s-au schimbat. Acum, de pilda, nu mai vin la cizmar sa-si peticeasca pantofii decit pensionarii. Nici ceilalti mesteri n-o duc prea bine, insa, chiar daca afacerile lor abia supravietuiesc, n-au renuntat sa se duca in fiecare zi la atelier. Spun despre ei ca sint ultima generatie de mesteri.
Cizmar, cosar, barcagiu, ceasornicar sint meserii pe cale de disparitie. Altadata la moda, lucrurile facute pe comanda in micile ateliere au ramas astazi doar o amintire din lada de zestre. Vremurile s-au schimbat. Acum, de pilda, nu mai vin la cizmar sa-si peticeasca pantofii decit pensionarii. Nici ceilalti mesteri n-o duc prea bine, insa, chiar daca afacerile lor abia supravietuiesc, n-au renuntat sa se duca in fiecare zi la atelier. Spun despre ei ca sint ultima generatie de mesteri.? (Alina Comsa-Durbaca)
In Braila, singurul loc unde mai pot fi vazuti meseriasii de altadata se afla linga bazinul ambarcatiunilor de agrement, in vecinatatea Esplanadei Dunarii. Prea batrini pentru a mai incepe o afacere pe cont propriu, barcagiii asista neputinciosi cum li se pierde mestesugul. ?Chiar daca as vrea sa mai invat pe cineva tainele meseriei, nu as mai avea pe cine. Tinerii de azi sint cu ochii dupa fete, masini si bani cistigati usor?, spunea nea Fedul, unul dintre meseriasii care trebaluiau pe linga barcile din lemn. In 1911, in Braila erau inregistrate nu mai putin de 236 de societati, asociatii sau cooperatii care aveau ca unic obiect de activitate constructia si reparatia barcilor, ceamurilor, barcazurilor, slepurilor sau pescadoarelor. In perioada interbelica, numarul acestora aproape ca s-a dublat, in 1938 fiind inregistrate 411 astfel de firme lucrative. (C