Cu doua zile in urma, Sir David King, principalul consilier stiintific al guvernului britanic, si Geoff Jenkins, seful Centrului Hadley pentru Schimbari Climatice, au laudat realismul intrigii politice din film. Scena in care vicepresedintele SUA respinge ideea ca incalzirea globala ar putea constitui o amenintare e perfect credibila. SUA nu a semnat niciodata Protocolul de la Kyoto, prin care tarile dezvoltate se angajau sa isi reduca emisiile de gaze care induc efectul de sera.
Povestea din film e totusi bine trasa de par (regia ii apartine lui Roland Emmerich, cel care a mai facut ?Independence Day? si ?Godzilla?): din pricina cresterii temperaturilor globale, curentul Gulf Stream incetineste (ceea ce se intimpla deja, conform observatiilor) si se opreste de tot, declansind o noua era glaciara. In mod normal, efectele s-ar produce la scara unui deceniu, dar scenaristii filmului au imaginat o apocalipsa de numai sase zile, in care mor milioane de oameni. (O licenta justificabila, a declarat David King. Numai anul trecut, 21.000 de oameni au murit in Europa din pricina temperaturilor excesiv de ridicate, atribuite efectului de sera.) Fara apele calde aduse de Gulf Stream, Marea Britanie ar putea deveni la fel de rece precum nordul Norvegiei.
Oceanograful Meric Srokosz a declarat ca in ultimii 12.000 de ani, Gulf Stream-ul s-a oprit de doua ori, insa fara consecinte atit de devastatoare.
In cazul unei opriri complete a Gulf Stream-ului, variatiile de temperatura inregistrate de Marea Britanie ar ajunge la 3 - 4 grade Celsius. Ceea ce e mult, tinind cont ca diferenta dintre asa-numita perioada calda medievala (cind englezii puteau cultiva struguri) si Mica Era Glaciara din secolele XVIII si XIX (cind ingheta fluviul Tamisa) a fost de 1 - 2 grade. (Bogdan Ciubuc)
Probabilitati si aberatii
Totusi, unele schimbari de clima ima