Acesta a spus ca ar fi de preferat mentinerea actualei cote de 25% pentru impozitul pe profit, concomitent cu reducerea spre zero a acestuia, in functie de investitia realizata. Atat Cartel Alfa, cat si Blocul National Sindical considera ca prioritare pe plan national ar fi reducerea impozitarii fortei de munca si apoi reducerea impozitului pe profit.
In schimb, celelalte confederatii patronale si sindicale reprezentative la nivel national s-au aratat de acord cu aceasta reducere.
Hossu a tinut sa precizeze ca este de acord cu nivelul cotelor de impunere la impozitul pe venit (14%; 26% si 38%), dar considera ca prima transa de impunere trebuie sa fie crescuta, intr-o prima etapa, la 10-12 milioane de lei pe luna, urmand ca, in a doua etapa, aceasta sa creasca la 20 milioane de lei.
O mare problema, in opinia reprezentantilor confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, o reprezinta absenta in Romania a unei banci de investitii, „care sa vina in sprijinul investitorilor romani, prin practicarea unor dobanzi stimulative la creditele pentru investitii“.
Partenerii sociali declara ca aceasta stare de fapt ii dezavantajeaza fata de investitorii straini, care beneficiaza de credite cu dobanzi mult mai mici decat cele practicate in tara noastra. In acest sens, partenerii sociali au solicitat Guvernului sa se creeze o alternativa pentru investitorii romani, care sa le permita sa investeasca din resursele proprii, respectiv din profit.
Dezvoltarea capitalului, in opinia lui Hossu, se poate obtine prin masura privind neimpozitarea profitului reinvestit si prin amortizare accelerata a investitiilor.
In replica, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Maria Manolescu, a precizat ca, in acest sens, mesajele din partea Fondului Monetar International (FMI) si Uniunea Euro