A. In vederea eficientizarii si simplificarii aplicarii Programelor SAPARD
Se propune incheierea unui Protocol de colaborare intre Consiliul National al Intreprinderilor Private si Mijlocii din Romania si Agentia SAPARD.
Cele doua organisme isi vor prezenta criteriile pe baza carora se va incheia Protocolul.
B. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania solicita urmatoarele:
1. La masurile 3.1 si 3.4 din Programul SAPARD referitoare la Ordinul privind definirea si clarificarea de spatiu rural, sa se revina la acest ordin, in sensul de a se clarifica exact care sunt zonele pe categorii de folosinta a terenurilor agricole - extravilan - apartinand municipiilor, oraselor si localitatilor subordonate administrativ acestora care vor beneficia de Programe SAPARD. Acest lucru sa nu ramana la latitudinea administratiilor locale.
Exemplu: Fostele IAS-uri privatizate, la care peste 80% din suprafata este agricola, doresc sa investeasca in agricultura.
2. La masura 3.4 se solicita garantia statului pentru accesarea Programului SAPARD identic ca la masura 2.1. - asa cum este uzanta in tarile Uniunii Europene.
Exemplu:
- Se stie ca bancile nu iau in garantie nimic din mediul rural - terenuri, hale, nici chiar vile.
- Sunt vizati in special micii mestesugari, care au acces mai greu la credite.
- Pentru crearea de noi locuri de munca si cresterea nivelului de trai se solicita ca in Programul SAPARD sa fie incluse toate mestesugurile, nu numai cele traditionale, intrucat acestea, in anumite zone sau perioade de timp, pot fi complementare.
3. Majorarea valorii totale eligibile de 500.000 de Euro la masura 3.4 si la 700.000 - 800.000 de Euro la masura 3.1.
Exemplu: Majoritatea proiectelor cuprinse in criteriile de eligibilitate nu se pot realiza cu