Contribuabilii romani vor plati 90 de milioane de dolari pentru platile compensatorii si costurile de reorientare profesionala a unui numar de 30.
000 de salariati care vor fi concediati ca urmare a restructurarii sistemului energetic, se arata intr-un studiu elaborat de un colectiv de profesori si cercetatori de la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii „Politehnica“ Bucuresti. Insa, restructurarea energeticii romanesti implica mult mai multe costuri si, implicit, bani platiti de contribuabili.
Potrivit studiului, sistemul energetic autohton este la palierul de saturatie cu tehnologii energo-intensive.
Exista in prezent doua tendinte de producere de costuri in energetica, strans legate de preconizata crestere economica de 5-6% gandita de Guvernul Nastase: ritmul de crestere economica este direct proportional cu ritmul de crestere a cererii de energie (acest lucru ducand la cresterea facturii energetice a tarii), pe de o parte, si situatia a peste 70% dintre centralele electrice din sistem
aflate in ultimul sfert al duratei lor de functionare nominala, ceea ce implica o scadere in timp a capacitatii de generare, precum si o eficienta mai scazuta, pe de alta parte. Efectul combinat al celor doua tendinte mai sus citate, pentru energia electrica, duce la nevoia de a reabilita si construi o capacitate de ordinul a 10.000 MW, se spune in studiu.
La costuri de aproximativ 400 de dolari/kw reabilitarea si circa 1000 de dolari/kw constructia noua, investitia necesara pentru urmatorii ani se situeaza intre 3 si 10 miliarde de dolari.
O alta categorie de costuri sunt costurile de creare a pietei. O piata de energie are nevoie de un sistem de informatii cu aceleasi constante de timp ca si cel de transport al energiei. In prezent, Romania nu dispune de un astfel de sistem si pentru a fi realizat este ne