Tomatele vor ajunge la 40.000 kilogramul; Clientii mai amariti cumpara deja cite doua rosii si un ardei, iar gospodinele spun ca nu vor mai face conserve in acest an
Rosii de 25.000 lei kilogramul, 30.000, ba chiar si 40.000, caise si piersici cu 35.000 lei pentru un kilogram, ajungind si la 50.000 de lei, ardei si vinete cu preturi intre 35.000 si 50.000 lei.
Clienti nemultumiti, cu sacosele goale, care se pling: “De unde sa mai dam atitia bani?” Si taranii, suparati ca mana sau furtuna cu piatra le-a stricat legumele, promit preturi mai mari, pe masura necazurilor lor. “Se mai scumpesc rosiile cu citeva mii, nu mai e ca in alti ani...”.
Batrini necajiti, cu sacose uriase, care cumpara doar cite doua rosii si un ardei si ofteaza din greu: “Ce sa facem, maica, atita putem”. Cam aceasta era atmosfera ieri in citeva din pietele bucurestene.
Pretul legumelor si al fructelor s-a umflat cu citeva mii fata de saptamina trecuta, iar in unele piete chiar s-a dublat. In “Matache”, forfota mare. Tarabe incarcate si clienti care se invirteau cu sacosele goale, incercind sa ocheasca preturi mai mici. “Sint foarte scumpe rosiile, cu 25-30.000, chiar 40.000 de lei! Saptamina trecuta era pretul acceptabil.
In loc de 5 kg, cumparam acum 3,5 kg, ca sa ne incadram cu banii. Am pregatit conserve toata viata, dar anul asta nu vom face. Cu preturile astea, e imposibil”, ne-a spus Florina Cosa, 51 de ani. “Saptamina trecuta rosiile erau 10.000 de lei, cele frumoase. Acum costa dublu. O sa iau un kilogram in loc de trei, n-am bani”, ne-a spus si Maria Anton (72 de ani).
Producatorii afirma ca nu e nici o sansa sa ieftineasca legumele: “Se termina rosiile de la solar, iar cele plantate afara sint foarte putine, de mana. Ploile acide au uscat frunzele. O sa mai creasca preturile, pentru ca se imputineaza marfa. E pe sfert din c