•Sticla: a fost inventata оn jurul anului 3.000 I.C. Azi se produc sticle, oglinzi, lamele de acoperire, ferestre, suveniruri si becuri. Sticla este produsa prin procesul de topire a nisipului (dioxid de siliciu) si racirea rapida, acest tip de sticla nefiind оn stare solida.
Cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte, ca varfuri de sulite, topoare, oglinzi, se pastreaza оn diferite muzee.
Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita оn Egipt si este datata оn anul 7.000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla vechi de 5.500-3.400 ani.
Intr-o localitate din apropierea Bagdadului s-a gasit un cilindru din sticla albastru-deschis, fara incluziuni sau defecte, datat la circa 2.700 ani i.e.n. Calitatea deosebita a sticlei atesta existenta unei оndelungate experiente si ca atare se presupune ca оn Asia sticla era cunoscuta оnaintea Egiptului.
Se estimeaza ca producerea unor vase оn оntregime din sticla a оnceput cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confectionat din argila nisipoasa, care era оnmuiat оn topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita оn flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire, miezul era оndepartat treptat.
In secolele I-II e.n., prelucrarea sticlei s-a dezvoltat si pe tarmurile portului Euxin. La Tomis (оn actuala Constanta) au fost gasite urmele unor cuptoare de topit sticla si la muzeul Arheologic Constanta sunt expuse multe vase de sticla din acea perioada, variate ca forma si dimensiuni.
La оnceputul secolului I al erei noastre, un mester roman a inventat teava de suflat sticla: o teava de fier lunga si subtire, prevazuta la un capat cu o mica umflatura, iar la celalalt capat cu o prelungire de lemn prin care se sufla aer