Locuitorii din comuna Barcanesti se chinuiesc de 25 de ani cu apa infestata cu reziduuri petroliere. Este suficient sa te apleci deasupra unei fintini pentru a te convinge ca miroase a motorina. Cei mai instariti dintre ei s-au racordat la conducta de alimentare cu apa potabila, dar afirma ca problema tot nu s-a rezolvat. Printre acestia se numara si familia Spataru. ?Nu folosim apa din fintini decit la udatul gradinii, dar si asta numai cind e seceta, ca daca uzi prea mult se ard plantele, atit e de periculoasa. Nici in apa de la conducta nu prea avem incredere. Pentru baut folosim doar apa plata, cumparata de la magazin?, sustine Florica Spataru.
Cei mai saraci spun ca nu isi pot permite costurile racordarii, care ajung pina la 4 milioane de lei. In aceasta situatie se afla si familia David. La 30 de ani, George, capul familiei, trebuie sa ingrijeasca patru copii, asa ca munceste pe santier pentru salariul minim pe economie. Regreta decizia luata acum opt ani de a se muta in Barcanesti. ?Unde sa plecam acum de aici? Uite asa ne chinuim: fierbem apa asta de cite trei-patru ori, dar numai ca sa spalam rufe. Pentru baut si mincare car apa din capatul strazii, de la 100 de metri de casa. Las pompa sa sece intentionat ca sa nu bea vreun copil apa d-asta, ca mi-e frica sa nu moara. Stiti cum miroase? Daca o pui intr-un bidon, ala miroase ca o canistra?, ne spune, revoltat, George David. (Marius Nica)
?Apa potabila? Nici peste 100 de ani...?
Viceprimarul comunei Barcanesti, Gheorghe Croitoru, sustine ca primaria nu poate face nimic pentru ca nu dispune de bani: ?Stiu ca sint probleme cu apa. Nu putem depolua noi zona pentru ca nu avem banii necesari?. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, Adrian Baceanu, afirma ca problema dateaza, de fapt, de un secol si va mai dura tot atit pina va fi rezolvata. ?Este vorba despre o poluare is