ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Un cercetator stiintific oceanograf si-a gasit la batranete o ocupatie inedita: picteaza si bate in boabe de tamaie tablouri si icoane. Cea mai mare creatie a sa este scena rastignirii lui Iisus, recompusa din bucati de chihlimbar mari cat oul de vrabie. DANA CIOBANU, DANA ANDRONIE
Langa bazarul Prichindel din Neptun ne-a atras atentia o icoana a Fecioarei Maria cu pruncul, care era acoperita in intregime de pietricele colorate in diverse tonuri de maro. Daca nu mai vazusem pana acum un tablou cu continut religios batut in piatra, si mai mare ne-a fost mirarea cand am citit anuntul din vecinatatea standului: "Reduce greutatile vietii. Aduce noroc, dragoste, armonie, succes, sanatate, putere, frumusete. Mareste altruismul, rabdarea, intelepciunea, memoria".
SUCUL PINILOR. Vanzatorul, de la care am aflat ca este si coautor al operelor expuse, ne-a crezut posibile cliente si a inceput sa ne spuna povestea chihlimbarului. "In Prusia de Rasarit erau pini uriasi, cu un diametru de 150-200 de cm, care ajungeau sa traiasca o mie de ani. Eliminau un suc pe care romanii il numesc rasina, ceea ce nu e drept. Aceeasi rasina este folosita in biserica, sub numele de tamaie. Chihlimbarul este, de fapt, tamaie solidificata. "Este necesar pentru a mentine sanatatea omului", a inceput sa-si dezvaluie secretele basarabeanul Ion Mocanu.
Trecatorii reactioneaza diferit atunci cand privesc tablourile in chihlimbar. "Am identificat doua categorii mari. Cei care nu sunt curati la suflet nu pot sa stea prea mult in preajma lui, iar acelora care emana o energie pozitiva, tablourile le lecuiesc inima. Unii mi-au spus ca simt intepaturi in ochi, altii ca ii doare stomacul si ca se simt, din senin, tristi. Numai tiganii fug intr-o parte", marturiseste artistul.
OCEANOGRAF LA POL. Ion Mocanu s-a nascut in Basarabia, dar a trait si