Lista de partid
Ziarele nu si-au ascuns nemultumirea fata de rezultatele scrutinului intern din sanul partidului de guvernamant. Se vede ca asteptasera o spectaculoasa rasturnare a ierarhiilor, trecerea in plan secund ori chiar disparitia de pe liste a "greilor" din partid si aparitia in randul intai a unor nume, daca nu de tot noi, macar mai putin mediatizate si, desigur, controversate. Ceea ce denota o mare doza de naivitate. Caci o asemenea schimbare era posibila doar intr-o formatiune politica insuficient organizata, in care disciplina lasa de dorit. Iar despre membrii partidului la putere am putea spune orice, dar ca nu dau ascultare dispozitiilor venite pe cale ierarhica - in nici un caz.
Cred, de altfel, ca s-a acordat o prea mare insemnatate acestui simulacru de test national, de ale carui rezultate nu va tine, probabil, nimeni seama. Rostul lui de capetenie a fost acela de a conferi o aparenta democratica intereselor si calculelor de partid. Adica: intra pe liste cine trebuie, dar prin vot. Vox populi, vox dei! Democratia in politica se reduce la legitimarea prin sufragiu a dispozitiilor de la centru. Am da dovada de o naivitate inca mai mare decat a presei daca ne-am inchipui ca in alte partide lucrurile stau altcum. Toate partidele isi desemneaza candidatii pentru alegeri in acelasi mod. Numai ca lor nu li se acorda o atentie egala aceleia de care se bucura partidul de guvernamant.
Sa ne amintim cum s-a intocmit la Iasi lista viitorilor parlamentari liberali, ce persoane s-au cocotat in fruntea ei, pe ce cai si cu ce argumente, cat au contat aici optiunile liberalilor de rand si cat vointa conducerii partidului, cati fruntasi ai acestuia au trebuit sa se deplaseze la fata locului numai ca sa impuna candidaturi ce sfideaza orice criteriu, cate discursuri entuziaste s-au tinut cu respectiva ocazie si cat de fericita a plecat