In ziua de azi, una dintre cele mai stringente probleme ale unui tanar sau ale unei perechi casatorite este locuinta. Programul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) a prevazut realizarea, in perioada 2001-2004, a peste 38.000 unitati locative la nivelul tarii. La Cluj au fost date deja in folosinta cateva blocuri pentru tineri.
In timp ce unii doar tanjesc dupa asemenea locuinte si completeaza saptamanal cate un formular, altii dau cu pixul aproape in batjocura pe un formular si primesc repartitia. Totul e sa ai cateva firme in spate si pe cineva din comisie in fata!
Punctajul ANL
Pentru a putea obtine o locuinta ANL cu chirie, solicitantul trebuie sa completeze o cerere tipizata, pe baza careia se acorda un punctaj.
Punctajul depinde de conditiile in care locuieste solicitantul (in chirie, la parinti sau rude), de suprafata locuibila detinuta cu chirie, de starea civila, numarul de copii, persoanele in intretinere, venitul mediu lunar pe membru de familie, studii, loc de munca etc. Oricum, angajatii institutiilor bugetare sunt avantajati (!).
Dosarul Rozescu
Fisa de stabilire a punctajului cu numarul 45.694/42/30 iunie 2003 apartine Otiliei Rozescu, nascuta in 1 iunie 1975, casatorita cu Florin Rozescu si angajata cu contract de munca pe perioada nelimitata la Serviciul de Ambulanta Cluj.
Otilia Rozescu marturiseste in cerere ca sta impreuna cu parintii, ca are "intre 11,9 - 8 mp pe membru de familie", ca este casatorita, nu are copii, are studii medii si lucreaza intr-o institutie bugetara. Si sotul ei are studii medii, spune Otilia Rozescu in cererea formulata pentru a primi o locuinta ANL.
La capitolul Venit net lunar realizat pe membru de familie in 2002 este trasa cate o lin