Lichiditatile se pare ca nu reprezinta o problema pentru micile intreprinderi din Romania, care, comparativ cu intreprinderile mijlocii, nici nu prea investesc. In schimb, cu cat intreprinderea este mai mare si se pun in circulatie mai multi bani, absenta disponibilitatilor financiare se accentueaza.
Potrivit unui sondaj de opinie in randul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) printr-un program PHARE, 60% dintre microintreprinderi au declarat ca nu au avut probleme cu lichiditatile, iar o treime dintre acestea s-au confruntat cu aceasta problema uneori.
Pe de alta parte, 36,4% dintre intreprinderile mijlocii au avut probleme cu lichiditatile uneori, iar 8% dintre acestea au incontinuu aceasta problema. In cazul in care duc lipsa de lichiditati, 50% dintre micii agenti economici amana sa isi achite obligatiile financiare fata de furnizori, 24% amana plata contributiei la asigurarile sociale de stat si 11% nu isi achita la timp impozitul pe venit.
Jose Cervera-Ferri, consultant in cadrul Comisiei Europene, explica aceasta tendinta prin faptul ca „lichiditatile depind de marimea intreprinderii si de numarul de tranzactii, lucru demonstrat si de sondaj. Astfel, 30% dintre microintreprinderi nu-si propun nici un fel de investitii, 54,8% intentioneaza sa faca investitii mici si numai 15,2% se gandesc sa investeasca mai mult.
Proportiile se schimba in cazul intreprinderilor mijlocii. Peste 31% dintre managerii acestor intreprinderi si-au planificat investitii mari, 54,2% investitii mici si numai 14,7% vor ramane la acelasi nivel. In ceea ce priveste domeniile unde agentii economici intentioneaza sa faca mici investitii, ponderea variaza intre 52% pentru servicii si 73% in transporturi si comunicatii.
Investitiile mari s