BARUL CASEI Frigul si-a intrat in drepturi de-a binelea. Si ce te poate incalzi mai bine decat un pahar de votca? VERONICA GUZUN
Seara, dupa dus, abia astepti sa te strecori in asternut, cu o revista pe care sa o rasfoiesti, iar pe noptiera sa te astepte biscuiti de ovaz cu multa dulceata de catina si o ceasca de ceai negru. Aburii lui imi amintesc de iernile lungi petrecute la bunica. In fiecare seara beam o cana de ceai cu miere, sa dorm mai bine si sa nu racesc. Acum, ceaiul imi readuce acea stare de siguranta si confort din copilarie.
De mai bine de 5.000 de ani, ceaiul incalzeste corpuri inghetate si suflete ratacite. Din China, ceaiul a ajuns in Europa si a devenit in unele tari cea mai populara bautura. Samovarul, la rusi, sta pe masa toata ziua si este obiectul care-i aduna pe membrii familiei in jurul lui. La ora cinci, englezii merg in vizita la prieteni si stau de vorba la o ceasca de ceai.
Exista atat de multe sortimente si retete de ceai, incat nu va ajunge sa te plictiseasca niciodata aceasta banala apa fiarta in care se oparesc frunze negre, uscate.
CEAI VERDE Ceaiul verde provine din acelasi arbust ca si ceaiul negru. Este uscat, dar nu este si fermentat ca acesta. Frunzele sunt culese cand sunt inca verzi, de aici li se trage si numele, si culoarea. Are o aroma fina. Este proaspat si putin amar. Nu este servit cu lapte sau zahar. Ceaiul verde se prepara asemanator cu cel negru, doar ca este de preferat ca el sa nu fie oparit in apa clocotita. Ceaiul verde are 20 de mg de cofeina la 100 gr de frunze uscate. Este folosit la ceremoniile de ceai din Japonia.
CEAI NEGRU Se prepara din frunze de Camelia Sinensis, un arbust vesnic verde, care creste in China si in India. El contine minerale, calciu, magneziu, potasiu, vitaminele C si K. Are multi antioxidanti, ceea ce inseamna ca previne cancerul si