BARUL CASEI VERONICA GUZUN
In fiecare sambata ma intalnesc cu prietenele. Nu mergem mai departe decat "buzunarul" din fata camerei de camin. Ne adunam in jurul unei mese mari si rotunde, iar in fata avem cate o ceasca de cappuccino sau ciocolata calda. In mijlocul mesei, la loc de cinste, sta reportofonul din care ies acorduri de blues.
Intr-o asemenea atmosfera, confesiunile nu intarzie. Si e asa de placut sa simti cum ciocolata aluneca, lichid de matase calda, prin tine! Sa asculti povestile altora si sa simti ca nu esti singur in tristetea ta.
Aceste intalniri la o ceasca de "cine si ce vrea" au devenit traditionale. Ciocolata si cappuccino sunt prietenii nostri de incredere. De atatea ori ne-au ascultat povestile! Noi insa nu stiam nimic despre istoria lor, pana intr-o zi cand mi-am propus sa aflu mai multe despre cele carora ne confesam.
CAPPUCCINO STORY. Bautura a fost descoperita de un preot, pe nume Marco dâAviano, in secolul al XVII-lea. In perioada invaziei otomane, dupa lupta de la Viena, din 1683, cand turcii se retrageau, au lasat dupa ei multi saci cu cafea. Crestinilor li s-a parut prea amara bautura, de aceea ei au indulcit-o cu miere si cu lapte. Bautura a fost numita Cappuccino, pentru ca preotul apartinea ordinului capucinilor. Adevaratul cappuccino este facut din o treime cafea espresso, o treime lapte cald, o treime frisca.
POVESTEA CIOCOLATEI CALDE. La inceput, semintele de cacao erau utilizate doar in bucatarie, de catre azteci. Era doar un condiment. Dar se facea si un fel de bautura din seminte prajite de cacao. Reteta ei este mult diferita de cea de azi. Era aromatizata cu vin si chili, deci nu era nici pe departe dulce, si se bea rece. Ciocolata a fost descoperita si adusa in Spania la inceputul secolului al XIV-lea, de exploratorul Cortez. Atunci, bautura a inceput sa fie servita calda,