La noi, soia transgenica se cultiva legal de 4 ani, dar, potrivit Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, 78 la suta dintre bucuresteni nu ar cumpara produse cu "organisme modificate genetic" (OMG), daca s-ar mentiona pe eticheta, pentru ca nu stiu ce inseamna. Boabele de porumb transgenic de pe campurile de testare de la noi "au fost duse de vant", asa incat s-a vorbit de "contaminarea" Serbiei. Pana la urma, dupa indelungi dezbateri, Uniunea Europeana a aprobat comercializarea porumbului transgenic, iar in curand va putea fi cultivat in orice tara membra, spre deosebire de legislatia de la noi care inca nu accepta comercializarea si cultivarea extensiva.
Inovatiile biotehnologice, mai noi ca telefonia mobila, permit oamenilor de stiinta sa selecteze gene dintr-un organism si sa le plaseze in altul pentru a-i conferi calitatile dorite, imposibil de obtinut prin tehnici traditionale. Astfel, culturile tratate ajung sa reziste nu numai la daunatori, ci si la erbicide.
In prezent, SUA sunt cel mai mare cultivator de porumb, bumbac, soia si rapita transgenice. Soia modificata genetic se cultiva si in Argentina, Brazilia si Europa, iar bumbacul transgenic in China si in Africa de Sud. Din cele peste 270 de milioane de hectare cultivate la nivel mondial in 2003 de circa 7 milioane de fermieri din 18 tari, culturile transgenice reprezinta 25 la suta. Dintre acestea, 63 la suta sunt in SUA, 21 la suta in Argentina, 6 la suta in Canada, 4 la suta in Brazilia si tot atat in China. In 2003, Romania a cultivat mai bine de 50.000 de hectare de culturi cu OMG, aflandu-se in “top ten”.
In SUA, suprafata cultivata cu produse modificate genetic a fost in 2004 de 45 la suta, in timp ce la noi procentul e de circa 0,5 la suta. Din 2003, mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in tari unde e aprobata oficial cultivarea plantelor transgenice.
Europ