In discursul pe care l-a tinut in fata noilor membri ai CSM, presedintele Basescu a precizat ca cele doua mari piedici care stau in calea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana sint coruptia si functionarea defectuoasa a sistemului judiciar.
„Nu as spune ca stam sub cele mai bune auspicii din acest punct de vedere, in conditiile in care foarte multi membri ai Consiliului au fost criticati dur inca din momentul in care au fost alesi in aceasta structura“, a declarat Traian Basescu.
In noul CSM si-au facut loc nume controversate din magistratura, cum ar fi procurorul Alexandru Tuculeanu si judecatoarea Maria Huza.
Presedintele s-a aratat nemultumit si de faptul ca actualul Consiliu este alcatuit in majoritate din sefi de instante si Parchete, ceea ce reprezinta un transfer de putere ce „poate crea o unda de suspiciune asupra activitatii CSM“.
Basescu le-a comunicat membrilor Consiliului ca in Senat a existat tendinta de a se bloca actuala componenta a CSM, ceea ce ar fi dus la organizarea de noi alegeri intre magistrati.
„In cele din urma, majoritatea parlamentara a fost de acord cu validarea CSM si v-a oferit astfel un cec in alb, pe care vreau sa-l luati ca atare“, a adaugat presedintele Romaniei.
Incompatibilitate
Odata constituit, CSM avea ca prima sarcina desemnarea prin vot secret a presedintelui si a vicepresedintelui Consiliului.
Votul a trebuit sa mai astepte insa, pentru ca mai intii membrii CSM aveau de rezolvat alta problema: o situatie de incompatibilitate a unuia dintre cei doi reprezentanti ai societatii civile, Irina Zlatescu, ea fiind in acelasi timp si director al Institutului Roman pentru Drepturile Omului.
Acest institut a fost infiintat prin lege in 1991, se afla in subordinea Parlamentului si este finantat din bugetul Camerei Deputatilor. @N_P