Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a ordonat in seara zilei de marti sigilarea arhivelor Directiei de Inspectie Generala si a Directiei de Resurse Umane din minister si efectuarea unui control amanuntit al modului in care aceste arhive au fost gestionate in ultimii ani.
Cele doua arhive urmeaza ca intr-un viitor apropiat (mai precis cand se va gasi un sediu corespunzator) sa fie predate Consiliului Superior al Magistraturii, care se va ocupa de acestea, conform noii legi de functionare a CSM.
Din cauza depistarii unor nereguli in evidente, o predare - primire intre minister si CSM nu se va putea face in conditii optime si fara suspiciunea ca unele documente nu au fost facute disparute.
Promiscuitatea de la Inspectia Generala
Masura sigilarii celor doua arhive a creat panica in special printre judecatorii-inspectori ai Directiei de Inspectie Generala, care in ultimii ani s-au ocupat cu precadere de rezolvarea si nu de putine ori de musamalizarea plangerilor justitiabililor din toata tara, care sesizau ilegalitati comise de unii magistrati.
In unele cazuri, judecatorii inspectori din aceasta directie au ascuns ministrilor si chiar vechiului CSM faptul ca unii magistrati propusi spre promovare in functii, aveau sanctiuni disciplinare la activ sau avize de cercetare penala emise, astfel incat a fost posibil ca unii magistrati "patati" sa promoveze nestingheriti in functie, desi nu ar fi avut dreptul sa fie "scosi la inaintare".
Au existat cazuri cand, desi s-au identificat fapte penale comise de unii judecatori, anchetele au fost musamalizate, nu s-au mai cerut avize de cercetare penala, dosarele nu au mai plecat la Parchet, iar magistratii cercetati au fost mentinuti in sistem.
In alte cazuri, anchetele disciplinare erau taraganate de inspectori, in asa fel incat sa se implineasca termen