S-au creat categorii specifice pentru firmele care nu indeplinesc inca aceste conditii. In acelasi timp, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a sustinut ca unitatile care nu sunt pregatite sa investeasca in modernizarea lor trebuie desfiintate cat mai curand.
Situatia din judet este cu adevarat critica, mai ales in ceea ce priveste abatoarele si unitatile de procesare a carnii, "care, functioneaza, in general, impreuna", explica Ioan Rusu, directorul DSV Mures. Conform datelor institutiei, in judet functioneaza 22 de abatoare, dintre care nici unul nu este conform cu standardele UE.
In acelasi timp, trei unitati sunt incadrate la categoria B, unitati care s-au angajat sa investeasca in restructurarea si modernizarea abatoarelor, pentru a le aduce la standarde europene pana l ianuarie 2007. Pe lista se mai afla si trei unitati care au un program restructurare pe care trebuie sa il indeplineasca pana in 2009.
Alte 16 abatoare nu au prezentat vreun program de modernizare, iar "soarta lor este incerta, pentru ca, daca in doi ani nu se restructureaza, vor trebui inchise", a precizat Ioan Rusu.In ceea ce priveste unitatile implicate in procesarea carnii, in judet exista 23 de societati.
"Nu exista vreo astfel de societate care sa poate fi incadrata la categoria A", e explicat Ioan Rusu. Ingrijorator este si numarul societatilor care si-au luat angajamentul sa isi modernizeze structura pana la 1 ianuarie 2007, doar cinci.
De perioada de tranzitie pana in 2009 beneficiaza doua societati, iar numarul celor care nu au prezentat vre-un plan de viitor este de 16, numarul egal cu cel al abatoarelor aflate in aceeasi situatie.Situatia este un punct mai buna in domeniul lactatelor.
Astfel, din cele 22 de unita