Surse avizate din interiorul Ministerului Administratiei si Internelor ne-au produs dovada zdrobitoare ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - serviciul secret al Internelor) s-a ocupat, in ultimii ani, cu actiuni de politie politica, mai precis cu interceptarea telefoanelor jurnalistilor, depasindu-si atributiile legale pentru care a fost creata.
Sub pretextul combaterii coruptiei si depistarii unor fapte ale unor politisti, in legatura cu pretinse divulgari de informatii secrete catre presa, chestorul sef Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful DGIPI, inainta Parchetului General Anticoruptie solicitari de aprobare a telefoanelor unor institutii de presa.
Pentru a adormi vigilenta procurorilor anticoruptie si a-i convinge sa dea curs scopurilor sale ascunse, "Vulpea" tesea explicatii alambicate cum ca anumiti ofiteri de politie foloseau persoane neidentificate, care la randul lor sunau de la telefoane publice si mobile, folosind cartele nenominale, pentru a furniza informatii secrete despre unele operatiuni in curs ale Politiei.
Daca aprobarea era data de PNA, toate telefoanele redactiilor vizate erau ascultate pana se inroseau firele.
Mestesugita solicitare
Prin mijloace specifice, ZIUA a intrat in posesia unei solicitari adresate procurorului general al PNA, Ioan Amarie, prin care "Vulpea" incerca in toamna lui 2003 sa asculte zi si noapte telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS.
Astfel, prin adresa nr. 00294.042/2 din 01.10.2003, chestorul sef Virgil Ardelean i-a cerut lui Ioan Amarie sa dispuna ascultarea telefoanelor celor doua agentii de presa, pe motiv ca aceste interceptari l-ar ajuta sa depisteze o presupusa activitate subversiva a inspectorului principal de politie Constantin Duvac, din IGP
(azi subcomisar si sef al Corpului de Control al Inspecto